Fiat 128 – Østjysk klassiker

Rundt omkring i lader og hjørner af værksteder står der mange gamle rallybiler. Mange har aftjent deres værnepligt og kommer aldrig til indsats igen, men i takt med den voksende interesse for dels historisk rally, dels historisk hillclimb bliver flere og flere gjort klar. En af dem er den Fiat 128, du kan se på siderne her.
Fiat 128-modellen siger ikke mange noget i dag, men for flere af netop denne bils ejere gennem tiden er der noget helt specielt ved modellen.

Lars Bækkelund under et manøvreprøvearrangement i Horsens Automobil- & Motor Klub i 1983.
”Jeg har altid godt kunnet lide Fiat-biler,” fortæller horsensianske Lars Bækkelund, der byggede bilen op til 1983-sæsonen. ”Jeg kørte i en 3P’er, en fin hvid, men den satte jeg i en sten i Tyskland, fordi min co-driver Peter Lodall glemte at sige, at jeg skulle dreje. Så ville jeg hellere prøve at bygge en almindelig 128, fordi det var svært at få reservedele til en 3P’er.”
Lars Bækkelund, der nu til dags er kendt som mere eller mindre fast inventar i Rallye Monte-Carlo Historique – naturligvis i en Fiat – byggede selv bilen op fra grunden ud fra en brugt gadebil fra 1977.
”Jeg lavede hele undervognen om, og det bedste, man kunne få dengang, var nogle Monroe Super 500-støddæmpere, som man selv ændrede. Man kunne ikke få sådan nogle fine nogen som i dag. Jeg lavede undervognen om med krængningsstabilisatorer og monterede spær i gearkassen,” fortæller Lars Bækkelund om bilen, der blev tunet til gruppe 2.
”Dengang var det Poul fra Iversens Cylinderservice i Horsens, som lavede topstykket, hvor han gravede ud i kanalerne, men selve bunden lavede jeg selv. 1298 cm3 blev den boret op til, men de heste, den havde dengang, var nok lidt små, for den havde 128, hvor min nuværende bil i dag har 121. Men alle havde mange heste dengang.”
Lars Bækkelund deltog i DM-sæsonerne 1983 og 1984 og var inde i varmen til et samarbejde om den nye Uno Turbo. ”Men Fiat-importøren var lidt langsom, og så fik jeg tilbuddet om at køre en Peugeot 205, og det var en god bil,” husker Lars Bækkelund. De næste ejere var Lars Buus, Bent Nielsen og en ung gut med et løstsiddende mundtøj ved navn Allan Christiansen.
”Jeg købte den i januar 1990 eller deromkring. Bent Nielsen var meget vild for at komme af den, og jeg havde så en Escort, han kunne få i bytte,” fortæller Allan Christiansen, der havde en helt særlig grund til at købe bilen. ”Min bror var Fiat-mand og havde en 128 3P, som jeg fik som privatbil, og jeg var nærmest flasket op med de modeller.”

En senere Danmarksmester med bilen. Benny Pedersen og Tina Munch i midten af halvfemserne. Halvandet årti senere var chaufføren Danmarksmester i Tunet National.
”Desværre løb jeg sur i det hele. Jeg havde renoveret den, og alle pengene gik til bilen, og jeg ville godt prøve noget andet, så jeg begyndte at sidde ved siden af og fik råd til at købe noget nyt tøj. Jeg fortrød det nok to minutter efter, at den ejer nye kørte af sted med den, og da jeg så den måde, han kørte i den, ja, så gjorde det vold mod mine følelser.”
Det var en ung 18-årig vestjyde, som havde købt bilen. Benny Pedersen hed han, og alle dem, der så ham i den 2011-sæson, der senere udløste DM-guld, vil vide, at han gik til stålet.
”Det var den første bil, jeg købte,” siger den senere Tunet National-Danmarksmester. ”Inden jeg købte en privatbil, købte jeg en rallybil, for det havde været den store drøm, siden jeg så DM-rally med min far, da jeg var 5-6 år gammel.”
”En Fiat 128 var ikke lavet til en 18-årig Benny Pedersen, og som reglementet var dengang, havde man en gruppe H-klasse, men man skulle stadig køre med homologerede dele. Men den model var homologeret med 235 mm bremseskiver, som ikke var ventilerede. Det var helt håbløst. Dengang var der kommet gode racerdæk, men motoren – som var det eneste, der aldrig gik i stykker – duede bare.”
Der blev kørt fire manøvreprøveløb – det, der i dag hedder klubrally – med det, der også dengang hed en blandet succes. Så meldte Benny Pedersen sig til Fiat Cinquecento-konkurrencen og fik et gratis sæde. Da dette projekt var overstået, vendte han tilbage til Fiaten – nu i DM-regi – men det kneb med holdbarheden. ”Men vi blev da nummer 30 generelt og vandt H9-klassen foran Anders Lysen ved BMC Rally i 1997,” husker Benny Pedersen, der nogle år senere solgte bilen. Tilbage til Allan Christiansen.

Bilen anno 2008. Nu i ny bemaling med ny – eller gammel – ejer.
”Det var kærlighed. Simpelthen. Jeg har fulgt bilen, siden den var helt ny, og jeg føler bare, at den hører hjemme hos mig,” siger entusiasten, som i rallykredse går under kælenavnet Allan Post grundet hans civile erhverv.
”Jeg hørte, at bilen holdt stille hos Benny. Jeg tilbød ham en pris, men han ville ikke sælge den for det, men det blev til den pris, jeg bød. Jeg har lovet, at når jeg skal ud at køre i den, så skal han med som mekaniker. Jeg regner med at køre med den næste år. Nok mest noget hillclimb, for det er temmelig overkommeligt. Så må vi se, om lysten kommer til mere.”
Artiklen “Fiat 128 – Østjysk klassiker” blev i sin oprindelige udformning første gang offentliggjort i DRC Magasin nr. 11, maj 2013, s. 58-59.