Var verden anderledes for 40 år siden?

Når man beskæftiger sig med bilsport og den historiske del af slagsen, bliver man ofte konfronteret med noget, som fra udgangspunktet opfattes som fakta: Bilsporten var ikke så kommerciel i gamle dage som nu.
Øh, og hvad mener du lige med den udtalelse? lyder den kritiske historikers tilbagemelding.
Jamen i gamle dage var det ikke penge og markedsføring, det hele handlede om. Der blev ikke taget hensyn til sponsorer og markeder, når et sæde i Formel 1 skulle besættes.
Sådan lyder svarreplikken. Men det holder alligevel ikke helt vand, selvom vi nu er i det 22. århundrede.
Bilsportshistorie.dk fik i april fingrene i en fotokopi af et manuskript, som i efteråret 1973 var blevet skrevet på en skrivemaskine med henblik på offentliggørelse i tidens toneangivende bilmagasin, Motor-Journal. Det handlede om Tom Belsø, som ved det amerikanske Formel 1 Grand Prix var udset til at skulle have sin Formel 1-debut takket været støtte fra Marlboro.
Formel 1-debuten på Watkins Glen blev ikke til noget. Ligesom manuskriptet heller aldrig blev publiceret.
”Arne Forsberg nægtede at bringe artiklen, og det var måske meget klogt, for Tom sad som bekendt i en Marlboro bil i 1974!” fortæller atiklens forfatter Carl Christian Hansen 40 år senere.
Og hans artikel? Ja, den kan du læse nedenfor i det, der må betegnes som en uropførelse, og selv vurdere, om der er sket meget med Formel 1 fra 1973 til 2013….
– – – – – –
En skøn vandgang for den danske Marlboro-motorpresse

Tom Belsø – ham det hele faktisk handler om…
Tirsdag den 18. september mødtes den samlede danske motorpresse i Bad København i Studiestræde. Efter en udvendig renselsesproces i bad og sauna med en enkelt svalebajer, gik vi over til en indvortes renselse. En fortrinlig frokost med alt godt fra havet, og det bedste Ålborg kan frembringe.
En ordentlig vandgang skulle det vise sig.
Anledningen til denne hyggelige komsammen var, at Marlboro ville fejre, at der var skrevet kontrakt med vor lokale helt, Tom Belsø. En uddelt pressemeddelelse forkyndte: ”Tom Belsø skal køre ISO-Marlboro Formel 1 i det amerikanske Grand Prix, der køres på Watkins Glen den 7. oktober – og han har fået et personligt Marlboro World Championship Team sponsorship.”
Vi forlod naturligvis alle mødet i høj stemning og gik hjem og skrev noget positivt om dette velgørende multinationale selskab, der ville hjælpe vores stakkels fattige Tom op i motorsportens fornemste klasse.
Med forventning så vi frem til den lovede debut 7. oktober, hvor årets sidste verdensmesterskabs Grand Prix skulle køres. Spændingen steg til bristepunktet. Nu skulle det være. Tom Belsø i ISO-Marlboro mod verdens bedste. Danmarks største dagblad BT (oplag 246.000) bragte dagen før løbet en stor artikel om Tom i den brølende racervogn i hans livs løb. Marlboro blev nævnt fire gange i teksten og der var billede af vognen. I Søndags-Aktuelt og Jyllands Posten fra 7. oktober blev der også gjort et stort nummer ud af denne historiske debut for en dansk racerkører (latteren fra Marlboros hovedkvarter i Schweiz over ”die dicke dumme Dänen” var endnu ikke trængt herop!)

Inden Williams blev den faktor i Formel 1, som vandt Grand Prixer og verdensmesterskaber, rangerede teamet i kategorien ‘also-ran’ med forskellige kørere. Her er det Jacques Laffite i en ISO-Marlboro på Monza i 1974.
Men hvad nu, når Belgien er et langt vigtigere cigaretmarked, og verdensnavnet Jacky Ickx ikke har nogen vogn? Marlboro: Så giver vi ISO’en til ham, kalder Tom reservekører og betaler ham en dejlig tur til USA som tilskuer.
Men hvad med den danske presse, man så gerne ville knytte kontakt til, skulle den ikke have meddelelse i god tid, så læserne ikke blev holdt for nar og mistede tilliden til avisernes troværdighed? Åh hvad, to af de nævnte aviser bekender sig jo til den privatkapitalistiske markedsdannelse, så de forstår jo nok erhvervslivets problemer. Lad dem bare fortsætte Marlboro-kampagnen. En dag bliver den danske markedsandel nok så stor, at vi kan give Tom en chance!

Marlboros entré i Formel 1 blev præsenteret på Paul Ricard i december 1971. Hvor en BRM blev vist frem i de senere så velkendte farver.
TAK Marlboro. Tak fordi I har sagt det så klart. Hensynet til et enkelt menneske betyder naturligvis intet i forhold til hensynet til jeres kamp om nye markeder. Vi var så naive, at vi troede anderledes, men vi værdsatte jeres indsats for sporten, især hjælpen til Zolder og Zandvoort. Vi troede de ord jeres præsident, Ronnie Thomsen, sagde i december 1971 på Paul Ricard, om jeres formål og hensigt med at gå ind i motorsporten.

Pressemødet ved Marlboro-lanceringen gik ikke stille af … BRM’s leder Sir Louis Stanley var ikke blot mikrofonholder, men også hovedtaler ved præsentationen.
Nu ved vi at det er samme fedt, om man ryger John Players Specials eller jeres ”selected fine tobacco.”
Det vidste vi ikke før, for der er ingen på vores redaktion, der ryger!