Villumsen og Nissen i kamp mod … da Silva

Posted by admin on 29 November, 2013 in Alle, Baner, Biler, Løb |

YouTube er en herlig opfindelse. Her kan man oploade sine egne hjemmeoptagelser, men endnu vigtigere for alle os med en historisk interesse, så kan man finde nogle sjove klip.

Sådan et er jeg stødt på.

Det er et klip fra et irsk løb i 1982. Ja, klip er det egentlig ikke, snarere et helt løb, og det er faktisk relevant nok på denne her hjemmeside, da der faktisk er en dansk vinkel på løbet. Endda flere.

Der er tale om sidste afdeling af EFDA Euroseries for Formel Ford 2000 – det, som vi dengang kaldte for Europamesterskabet i klassen. Og løbet på Mondello Park i Irland havde faktisk tre danskere i feltet – og der er fire danskere, man kan se på den 25 minutters lange film, hvor de første 16 minutter er helliget selve FF2000-løbet.

Jesper Villumsen præsenteres i filmen som værende hollænder. Men måske de irske kommentatorer har været undskyldte. Hobro-køreren kunne i 1982-sæsonen heller ikke selv stave til sit fornavn …

På startgridden bliver vi blandt andet præsenteret for Jesper Villumsen, og her sprænger bomben så, at han er fra Holland og ikke fra Hobro, sådan som vi ellers alle sammen troede! En anden dansk kendis, som vi præsenteres for på startgridden, er Kris Nissen. Begge to spiller fremtrædende roller i den forreste ende af løbet, hvor der også kan opleves flere andre bemærkelsesværdige ting. Dels at det lykkedes lokale Joey Greenan at snyde Ayrton Senna og føre de første omgange. Dels den hastighed, hvormed Ayrton Senna trak fra det øvrige felt, da han endelig var kommet i front. Og når vi er ved den senere tredobbelte Formel 1-verdensmester, så læg mærke til flere ting.

For det første hans navn. Dengang blev han kaldt Ayrton da Silva. Det med hans fulde navn – Ayrton Senna da Silva – voldte netop problemer i 1982-sæsonen, sådan som jeg for et par år siden beskrev i FDM MotorClassic.

Billedet her har du måske set før. I hvert fald hvis du har det nummer af FDM MotorClassic, hvor historien om Ayrton Sennas eneste Danmarksbesøg er omtalt.

For det andet grafikken. Den er tydelig retro, men den ændrer sig også undervejs. I starten af programmet skrives hans fornavn som Ayreton. Senere Ayrton.

For det tredje omtalen af ham. Løbet blev kørt den 12. september 1982. Det var halvandet år inden, at brasilianeren debuterede i Formel 1. Men også trekvart år før, at han havde sin første F1-test for Williams. Alligevel tales der allerede her om en kører med Formel 1-potentiale!

Men tilbage til indledningen. Jeg skrev, at det var muligt at se fire danskere i aktion i filmen, men jeg har faktisk kun nævnt Jesper Villumsen og Kris Nissen. Det to andre er Hans Top og Henrik Larsen.

Hans Top var oprindeligt selv racerkører, men stoppede karrieren for at blive mekaniker for Kris Nissen. Og ham får man et kort glimt af ved 01:35, hvor man kan se ham med rygmærke på sin blå kedeldragt, mens han bogstaveligt talt står på pitvæggen. Han virker dog kun til at stå der ved afslutningen på første omgang, så han er tydeligvis blevet bedt om at flytte sig.

Henrik Larsen ser vi lidt senere. Også i en birolle. Omkring 04:55 er der nemlig en chauffør i en rød Delta, som pludselig taber sin front. Det er Henrik Larsen.

Vi får kun et kort klip af Henrik Larsen. Og kun fordi han taber fronten på sin Delta!

Nå, men hent en kop kaffe og sæt jer til rette og se 16 eller 25 minutters historisk race. Og når I ser banen, så tænk over, at der 19 år senere blev kørt sportsvognsløb med biler, som et par måneder senere havde deltaget i 24-timers løbet på Le Mans. Endda med dansk deltagelse!

Tags: , , , , , ,

Copyright © 2012-2024 Bilsports historie.dk All rights reserved.
This site is using the Multi Child-Theme, v2.2, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com