Ole Nielsen – 1932-2013

Posted by admin on 16 August, 2013 in Alle, Personer, Vejsport |

Det er med sorg, at vi har modtaget meddelelsen om Ole Nielsens bortgang efter kort tids sygdom.

Svend Ole Hertinge Nielsen blev født i 1932 i Ganløse, og efter endt skolegang kom han i lære som snedker, og i den korte periode, hvor han virkede i dette fag, var han bl.a. med til at lægge tag på B&W’s store bygning i Københavns Havn.

En Volkswagen Type 3 var god, når man var selvstændig frugt- og grønthandler i det daglige … men kunne med pigdæk også bruges til race i weekenderne.

Blot 25 år gammel tog han imidlertid en karrierebeslutning, som endte med at give ham det kælenavn, som alle i hans omgangskreds siden brugte om ham – Ole Gulerod. Ole Nielsen valgte nemlig i 1957 at blive grønthandler på Islands Brygge, hvor han i kælderlokalerne i ejendommen Isafjordsgade 8 fik sin butik, der på daværende tidspunkt var en af 16 i kvarteret. Butikken drev han i en lang årrække, og at Ole Nielsen dels havde forretningstalent, dels var vellidt af områdets beboere, understreges af, at da han i 1992 afhændede butikken, var den en af de blot to tilbageværende frugt- og grøntforretninger.

Selv om butikken blev solgt, fortsatte Ole Nielsen dog indenfor branchen. Nu var det blot med engroshandel af frugt og grønt, han arbejdede med – et virke, han fortsatte med frem til 1997, hvor han i en alder af 65 år gik på pension. Han flyttede fra sin daværende bopæl i Rødovre til Gershøj ved Skibby.

Ole Nielsen (t.h.) var succesfuld indenfor vejsporten. Her ses han sammen med Knud Wørzner med trofæhøsten efter 1966-sæsonen.

Mens frugt og grønt var Ole Nielsens professionelle beskæftigelse, så var motorsporten hans store interesse. Hans gamle snedkermester havde skaffet ham indkøbstilladelsen til en motorcykel, og med den stillede han op i sit første løb den 15. november 1952. Det løb vandt han, ligesom han også vandt løbene på de to efterfølgende lørdage.

Klar til start på det internationale Rallye Copenhagen i decmeber 1967, hvor Københavns overborgmester Urban Hansen er klar til at sende deltagerne afsted.

Senere skiftede Ole Nielsen til bilsporten, hvor han blev observatør i orienteringssporten for Ejnar Olsen. Makkerparret blev danske juniormestre i 1959 og seniormestre i 1962, men Ole Nielsen ville også gerne køre selv, og han var god bag et rat. I såvel 1966 som i 1970 blev han seniormester sammen med Knud Wørzner, men også den noget hurtigere rallysport var han aktiv i – ofte i familiens hverdagsbil. I 1975 vandt Ole Nielsen således Danmarksmesterskabet i rally sammen med Børge Kinger i en helt aldeles standard Audi 50 GL – en præstation, som mærkets importør slog stort op i datidens bilblade, hvor Ole Nielsen var fotograferet sammen med bilen og sine børn foran den bager på Amager, hvor søndagskrydderne blev hentet.

I 1975 blev Ole Nielsen Danmarksmester i den mindste gruppe 1-klasse med den Audi 50, han brugte som hverdagsbil.

Audien blev også brugt til økonomiløb – en disciplin, som Ole Nielsen i sin karrieres efterår excellerede i sammen med vennen Torben Arp. Fra 1999 til 2007 scorede de således hele fem danske og to nordiske titler, ligesom makkerparret i 2005 satte en Danmarksrekord i brændstofforbrug ved at køre 36,53 kilometer på en liter.

Sin høje alder til trods formåede Ole Nielsen gennem motorsporten at holde sig ung. Da der i 2004 blev afholdt biludstilling i Bella Centeret, lod han sig i en alder af 72 år udfordre af unge i aldersgruppen 18-25 år som en del af arrangementet Ungdom og Trafiksikkerhed. Der var kun en af de unge udfordrere, som kørte hurtigere end ham.

Selv langt op i 60’ere var Ole Nielsen aktiv og vandt flere mesterskaber i økonomiløb. Her ses han i midten ved præmieoverrækkelsen ved Horsens Automobil- og Motor Klubs Q8 Økonomiløb i 1994.

I de senere år begyndte synet dog at svigte ham, og kørekortet måtte indleveres. Hans nye livsledsager Ulla, som han i 2007 flyttede sammen med i Kerteminde, agerede herefter som chauffør for Ole Nielsen, så han fortsat kunne tage ud til motorklubber og fortælle om sine mange oplevelser i motorsporten – noget, han gjorde så sent som i foråret. Og humøret var højt til det sidste. Under sin indlæggelse på Odense Universitets Hospital lykkedes det ham således med en af sine kvikke bemærkninger at få en af de yngre sygeplejersker til at rødme. ”Jeg kan ikke tillade mig at brokke mig,” sagde han, ”for jeg har oplevet så meget i mit liv.”

Sit mangeårige engagement i motorsporten udløste flere hædersbevisninger. Ole Nielsen var således æresmedlem af både Ballerup og Omegns Motorklub og Dansk Rally Club, ligesom han i 2007 blev tildelt Dansk Automobil Sports Unions fornemmeste udmærkelse – hæderstegnet i guld. Men den for ham største hædersbevisning var Kongelig Norsk Automobilklubs pris Storskarven, som han blev blot den tredje modtager af – efter den seksdobbelte rallycross-Europamester Martin Schanche og rally-verdensmester Petter Solberg.

Udover Ulla efterlader Ole Nielsen sønnen Per og datteren Kirsten fra sit ægteskab med Inge. Ole Nielsen bisættes den 20. august 2013 klokken 13.00 fra Kerteminde Kirke.

Tags:

Copyright © 2012-2024 Bilsports historie.dk All rights reserved.
This site is using the Multi Child-Theme, v2.2, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com