Manden bag
Bag bilsportshistorie.dk står Morten Alstrup. Chassisnummeret siger 1966. Samlefabrikken hedder Handelshøjskolen i Århus. Typegodkendelsen cand.merc.

“So Sir Stirling, on a scale from 1 to 5, how much balder than you, am I?” Webmasteren bag bilsportshistorie.dk interviewer en racerkører, der har kørt løb på to dansk baner.
Han kan ikke lide at få snavsede fingre, men han har faktisk fået det i forbindelse med en del af bilsporten, som nu kan henføres til historiebøgerne. Det skete i 80erne, hvor han var tilknyttet en Formel Ford-kører. Som pressemand. Men der blev også skruet lidt på en krængningsstabilisator (det var før, de blev justérbare inde fra cockpittet). Det gav måske ikke de mest snavsede fingre, men de kom altid, når han skulle skifte farvebånd på den Olympia Traveller De Luxe, han brugte til sine artikler. Rejseskrivemaskinen har han stadig – fordi han har arvet den af sin nu afdøde far, som havde den i en årrække.

“Skriver du på dugen eller har du tændt for båndoptageren?”
“Carl-Erik, du kan da se begge mine arme. Jeg holder bare pause med mit kamera!”
Mødet med personligheder fra dansk bilsports historie er en af Morten Alstrups store glæder. Og han vil gerne registrere, hvad de fortæller. For eftertiden (foto: Stefan Mehl-Ludvigsen)
Der er blevet hæftet mange betegnelser på Morten Alstrup. Journalist er en af dem, men den synes han ikke er retfærdig overfor de jævnaldrende, som ikke bare slap igennem nåleøjet på Danmarks Journalisthøjskole, men som også gik til optagelsesprøven der. Det gjorde han nemlig ikke.
Motorsportsgøgler er et andet ord, som er blevet sat på ham af en tidligere landstræner og indstifter af den vel nok største hæderspris indenfor dansk kartingsport. Og da Morten Alstrup bl.a. optræder som foredragsholder, konferencier og løbsspeaker, så er der noget om snakken. Det handler nemlig om at underholde. I hvert fald, hvis man vil formidle.
At formidle gør Morten Alstrup nemlig også som forfatter og historiker, og her er det for ham vigtigt, at fakta er korrekte – eller bliver videregivet med de nødvendige forbehold, hvis de er tvivlsomme. Faktisk var han selv nok den eneste, som fandt de to lektioner, som en historielektor i september 1985 gav en række HA-spirer om kildekritik, relevante. ’Jo tættere en kilde er på tidspunktet for begivenheden, des mere troværdig bør den være’ er siden blevet en af to tommelfingerregler, som Morten Alstrup anvender i sin research. Den anden har den gode bekendte – radiooplæseren Ole Emil Risager – givet ham: ’Et billede kan aldrig være ældre end den nyeste bil på billedet.’ Begge tips er nu videregivet til andre.

Der gik et halvt år fra dette blev taget, førend ordet motorsportsgøgler blev føjet til manden bag bilsportshistorie.dk. Men det passer. (Fotograf: Martin Dam Kristensen)